povijest pilatesa i reformera

Pilates je jedinstvena metoda vježbanja razvijena početkom 20. stoljeća,  a njezin tvorac Joseph Pilates opisao ju je kao „umjetnost kontroliranih kretnji“ nadjenuvši joj naziv „Kontrologija“. Boležljivo djetinjstvo dovelo je Pilatesa do osmišljavanja vlastitog, potpuno jedinstvenog sistema treninga znalački i brižljivo osmišljenog da njegove učenike liši svih tjelesnih ograničenja. Inspiriran i istočnim i zapadnim filozofijama, udružio je mentalni fokus i specifično disanje joge s tjelesnošću gimnastike i drugih sportova, čime je stvorio nešto potpuno novo. Posebno je zanimljivo da je J. Pilates, kao gorljivi zaljubljenik u više sportova, u svojoj metodi kombinirao segmente različitih sportova: borilačkih vještina, plivanja, trčanja, gimnastike, a također i obrasce kretanja životinja pri opuštanju, borbi ili bijegu. Njegova studioznost i prije svega vrhunsko poznavanje ljudske anatomije iznjedrili su zaista posebnu, fascinantnu metodu tjelovježbe, koju se njegovi učenici i sljedbenici, njemu u čast, preimenovali u „Pilates“.

Vježbanje pilatesa unaprjeđuje fleksibilnost, snagu, kontrolu i izdržljivost, a prilikom vježbanja naglasak je na pravilnom držanju, kontroliranom, preciznom i tečnom izvođenju pokreta, trodimenzionalnom disanju, razvitku snage središnjeg dijela trupa - „core-a“ te unapređenju koncentracije i ravnoteže.

reformer – multifunkcionalna sprava

Reformer ima svoje korijene u, vjerovali ili ne, bolničkom krevetu. Naime, Joseph Pilates je tijekom Prvog svjetskog rata po prvi puta u svoju metodu uveo vježbanje pod vanjskim opterećenjem, u cilju rehabilitacije vojnika koji su ranjeni ležali u krevetima. Koristio se onim što mu je bilo dostupno – poput opruga kreveta i prstena bačvi za pivo. Tako je nastao prvi Reformer, koji danas, u svojoj modernoj izvedbi također oblikom podsjeća na krevet, ali je multifunkcionalan – ima pomičnu podlogu, opruge, strapove za ruke i noge te niz dodataka koji vježbanje čine dinamičnim i učinkovitim, kraće rečeno kombinira učinke teretane i Pilatesa u jednom.

Reformer popravlja posturu cijelog tijela, istovremeno radi na tonusu muskulature uz formiranje vretenastih, dugih mišića jer je prilikom vježbe konstantno prisutno istezanje – ekscentrična kontrakcija mišića, za razliku od standardnih fitness programa kod kojih je većinom naglašena samo koncentrična kontrakcija - gdje se mišić skraćuje.

Zbog minimalnog opterećenja na zglobno-koštane strukture i već opisano istovremeno jačanje i istezanje mišića, reformer je pogodan za apsolutno sve kategorije vježbača: sportaše, rekreativce, trudnice, osobe koje imaju problema s kralješnicom, kukovima, koljenima, ramenima.

Pritom valja posebno istaknutu njegovu učinkovitost - učinak jednog sata na reformeru ekvivalentan je trosatnom vježbanju pilatesa.

1 sat reformera = 3 sata pilatesa

U studiju In the Pink na raspolaganju Vam je 5 sofisticiranih reformera koji vježbanju, zbog svoje xl veličine ležeće platforme, daju osobito komfornu, "level pro" dimenziju.

Kod nas ćete popraviti posturu, unaprijediti mobilnost i fleksibilnost cijelog tijela, izliječiti bolna stanja uzrokovana dugotrajnim sjedilačkim/stajaćim poslom te izgraditi zdrave i lijepe, vretenaste mišiće. Svi su reformeri u studiju opremljeni su „half Cadillacom“ - dodatnom vertikalnom metalnom konstrukcijom s još puno opruga različitog otpora,  koja unedogled proširuje raznolikost vježbi, kao i raznim drugim rekvizitima – pilates loptama, bučicama, gumama, obručima, koji obogaćuju raznolikost vježbi, uz individualan pristup svakom vježbaču. A kao posebnu poslasticu možemo istaknuti još jedan  dodatak reformeru – jump board platformu, koja reformer pretvara u mini trampolin, a trening u pravi cardio izazov tijekom kojeg ćete se i dobro oznojiti, ojačati mišiće cijelog tijela i u nepovrat poslati svu tijekom dana nakupljenu negativnu energiju.

Osim te fizičke komponente, a kako i sam naziv poručuje, naš je studio usmjeren na "pink zonu" koja pretpostavlja jedinstvo i balans - kako dobre fizičke kondicije, tako i mentalne i duhovne komponente kao jednako važnih dijelova ljudskog bića, jer dobro znamo da nam je balans na sve tri fronte neophodan da bi kao cjelina bili stabilni, zdravi, ispunjeni, a time i u punoj snazi. Zato ćete se kod nas, uz vježbu, kojom bustamo tijelo kao fizičku komponentu, nadisati i ljekovitih sinergija biljaka kroz probrana eterična ulja, koja će vašem imunitetu, cirkulaciji i raspoloženju biti dodatni boost.

Reformer je doista najbolja stvar koju možete učiniti za sebe.
Dobrodošli u Pink zonu. Veselimo se upoznati vas.

Zašto smo In the Pink?

U prvoj brošuri univerzalnog reformera, kojem je tvorac veliki Joseph Pilates, navedeni su neki osnovni postulati vježbe na toj divnoj spravi. Jedna od njih je „To stay in the Pink“.

Pink zona podrazumijeva zdravlje i dobru kondiciju u svim sferama ljudskog bića – fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj. Tek kad se postigne + na svim tim nivoima, kad smo dobro i u balansu fizički, mentalno i emocionalno, tad smo zdravi i tek tada imamo preduvjete za iskonsku, potpunu ispunjenost i sreću.

Dobro zvuči, zar ne? Poticajno i lijepo. Zašto ne probati?

Pink. To je naša ciljana zona. 
Ne samo izgraditi lijepo tijelo.
Ne samo otpustiti negativnu energiju.
Ne samo postati čvršći, smanjiti bolove.
Cilj nam nije samo jedno, nego baš sve navedeno - kao idealna cjelina.
Zato samo odlučite i napravite taj prvi korak prema Pink zoni.

Dobrodošli u Reformer studio In the Pink.

logo
Reformer studio
Trnjanska 3, Zagreb • 099 6633 308

Sva prava pridržana © INTHEPINK - 2022

Top